Brandverzekering

Een brandverzekering is een verzekering die in België niet verplicht is. Het wordt wel aangeraden om een brandverzekering af te sluiten, maar het moet niet. Stel dat u krap bij kas zit, dan kan het zijn dat u er voor kiest om geen brandverzekering af te sluiten, maar wanneer u voldoende geld heeft, is het toch wel zo veilig om een brandverzekering af te laten sluiten. Wilt u liever geld besparen? Dan kunt u er altijd voor kiezen om later een brandverzekering af te sluiten, dat is het fijne als een verzekering niet verplicht is. U bent eigen baas over uw portemonnee dus u hoeft geen brandverzekering af te sluiten wanneer u hier geen geld of geen behoefte aan heeft.

Toch zijn er een aantal manieren waarbij een brandverzekering toch verplicht wordt gesteld. Het kan zijn dat u een groot pand gaat huren ergens en dat u dit pand weer onder gaat verhuren aan bijvoorbeeld studenten. U bent dan wel deels verantwoordelijk voor de veiligheid van dit pand, daarom wordt er op dat moment in een contract vastgelegd dat u een brandverzekering af dient te sluiten. Het kan zijn dat u geen brandverzekering af wilt sluiten wanneer u een pand koopt, maar dan gaan de bedrijven niet met u in zee. U mag een pand alleen komen wanneer u ook tekent dat u een brandverzekering af gaat sluiten. Wanneer u toch een brandverzekering besluit te nemen kunt u een pand gaan kopen. Dit pand kunt u later ook weer gaan onderverhuren. Wanneer u deze keuze heeft gemaakt moet u ook de huurders verplicht stellen om een brandverzekering af te sluiten.

Bij een gewone woning is een brandverzekering niet verplicht, maar wanneer u een groot pand wilt gaan kopen waar u grootse plannen mee heeft of wat u wilt gaan onderverhuren, dan dient u wel een brandverzekering af te sluiten. Dit is voor de veiligheid van u, maar ook voor de veiligheid van de huurders. Ook dienen de huurders een eigen brandverzekering af te sluiten zodat zij zelf ook verzekerd zijn tegen eventuele brandschade die zij hebben veroorzaakt.

Lees voordat u een groot pand wilt gaan kopen eerst door wat de voorwaarden zijn van de brandverzekering. Het kan namelijk zijn dat er addertjes onder het gras zitten en dan komt u over een tijdje voor verrassingen te staan. Om dit te kunnen voorkomen wordt u aangeraden de algemene voorwaarden goed door te nemen alvorens u het contract tekent.